Oczyszczanie wody słońcem i limonką
18 kwietnia 2012, 09:53Dodanie soku z limonki podczas słonecznej dezynfekcji wody umożliwia usunięcie z niej wykrywalnego poziomu szkodliwych bakterii, np. pałeczek okrężnicy (Escherichia coli), w znacznie krótszym czasie niż po zastosowaniu samej dezynfekcji solarnej.
Żurawina łączy siły z antybiotykami
28 maja 2019, 17:51Potraktowane proantocyjanidynami z żurawiny patogenne bakterie stają się wrażliwsze na niższe dawki antybiotyku i nie tworzą biofilmów. Co więcej, nie rozwijają lekooporności.
Bezsenność w Penzance
26 maja 2007, 10:22Czterdziestodwuletni Tony Wright z Penzance w Kornwalii pobił ustanowiony w 1964 roku przez Randy'ego Gardnera rekord w długości pozbawienia snu.
Antymiażdżycowy koktajl z granatów i daktyli
7 kwietnia 2015, 13:06Koktajl z granatów i daktyli zmniejsza ryzyko miażdżycy - twierdzi zespół prof. Michaela Avirama z Rambam Medical Center w Hajfie.
Grejpfrutowy wzmacniacz
22 kwietnia 2009, 05:35Zwykły sok grejpfrutowy może znacząco poprawić skuteczność chemioterapii nowotworów - udowodnili naukowcy z Uniwersytetu Chicagowskiego.
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.
Założyciel The Pirate Bay zostanie wydany Szwecji
4 września 2012, 16:55Kambodżańska policja poinformowała, że jeden z założycieli The Pirate Bay, Gottfrid Svarthlom Warg, zostanie deportowany do Szwecji. Policja czeka tylko na zgodę ministra spraw wewnętrznych
Sok wiśniowy zmiejsza ból stawów i mięśni u pacjentek z rakiem piersi, które przechodzą hormonoterapię
11 czerwca 2019, 09:01Wiśnie zmniejszają bóle stawów i mięśni u leczonych inhibitorami aromatazy kobiet z nieprzerzutującymi rakami piersi.
Młode wino nie dla alergika
16 sierpnia 2007, 10:36Grupa hiszpańskich lekarzy twierdzi, że jad osy znajdujący się w winie lub soku winogronowym może u niektórych ludzi powodować silne reakcje alergiczne. Podejrzewają oni, że jad dostaje się do napojów, kiedy jakich zabłąkany owad zostanie zmiażdżony razem z owocami na pierwszych etapach produkcji.
Umami w górę, słodycz w dół
14 maja 2015, 11:56Badając wpływ hałasu na pokładzie samolotu na smak, naukowcy z Uniwersytetu Cornella stwierdzili, że podróżując w ten sposób, dobrze jest wybierać z oferty sok pomidorowy.